Is 3D printen geschikt voor uw probleem?


3D printing is populair in verschillende sectoren. Ook in de matrijzenbouw en de creatie van functionele onderdelen zien we deze technologie vaker terugkomen.

Voordelen voor de matrijzenbouw

3D printing is de uitgelezen manier om het prototypen van een nieuwe matrijs goedkoper en efficiënter te maken. De kostprijs voor een 3D geprinte proefmatrijs bedraagt slechts een fractie van een conventioneel gefreesde proefmatrijs.

Daarnaast is 3D printen ook uitermate geschikt voor de productie van kleine oplages van functionele onderdelen. Op die manier is het toch mogelijk om voor een goede prijs slechts enkele onderdelen te produceren.

3D printing service - Functionele onderdelen 1

WIST U DAT...

3D printing door onderzoeksbureau McKinsey is uitgeroepen tot één van de 12 meeste “Disruptive Technologies” voor 2025? Hoewel 3D printing in het verleden voornamelijk gebruikt werd door hobbyisten en designers is er serieuze verandering op komst. De prestaties van 3D printers zijn aan het verbeteren, de verschillende printbare materialen gestegen en hun kost drastisch gedaald waardoor 3D printing nu rendabel wordt voor heel wat industriële toepassingen. Met 3D printing kan je direct van een 3D design bestand naar een afgewerkt onderdeel gaan, waardoor je een groot stuk van het productieproces achterwege kan laten. Kortom, 3D printing staat een spannende periode te wachten.
3D printing service - Functionele onderdelen 1

Voordelen voor functionele onderdelen

  • Complexe vormen, je kan nu onderdelen maken die conventionele technieken niet mogelijk zijn.
  • “On Demand” productie, geen overbodige en dure voorraden meer
  • Snel & efficiënt, bruikbare onderdelen na enkele uren of dagen
  • 3D printing is een opbouwende technologie: geen materiaalverlies, geen afval
  • Personaliseerbaar, elk onderdeel kan aangepast worden aan de noden van de klant

Wat is 3D Printing en hoe werkt het?


Wat is 3D Printing?

3D printen is een nieuwe manier voor het maken van 3 dimensionele objecten door het toevoegen van opeenvolgende lagen materiaal onder leiding van een computer gestuurde machine. Het is ontstaan uit een aantal projecten van het MIT in het jaar 2000 en is sindsdien in volle opmars.

Wat is 3D Printing?

Hoe werkt 3D Printing?

Je vertrekt van een digitaal 3D-model (CAD-tekening) dat door speciale software in dunne horizontale lagen gesneden wordt. Aan de hand van dat computerbestand kan de 3D-printer het object laag per laag gaan opbouwen.

Je start niet meer van een blok grondstof waaruit je een object snijdt (en met veel afval achterblijft). Ook een matrijs om een object vorm te geven heb je niet meer nodig. Bovendien hoef je geen verschillende stukken meer in elkaar in zetten. Bij 3D-printen kan je een voorwerp in zijn geheel afprinten door enkel het nodige materiaal in laagjes toe te voegen. Het leent zich met andere woorden perfect voor het maken van complexe en op maat gemaakte objecten.

Hoe werkt 3D printing?

3D Printing

ABS / Polycarbonaat (PC) / Ultem

Polieren

Verven

Zandstralen

Draad tappen

Boren

Assembleren

Zit je nog met vragen over 3D printing of wens je een offerte?

Contacteer ons